Kontracepcija je svaka vrsta metode koja omogućava sprečavanje začeća. Istraživanja su pokazala da planirane trudnoće završavaju višom porođajnom masom i imaju manju šansu prevremenog porođaja. Pojedine vrste kontracepcije mogu čak poboljšati reproduktivno zdravlje. Razumevanje ličnih ciljeva, individualnog organizma, životnih navika i reproduktivnih ciljeva je važno da bi se odabrao optimalan vid kontracepcije za svakog pojedinca. 

Koji vidovi kontracepcije postoje?

Vidovi kontracepcije razlikuju se po efikasnosti, trajanju kontraceptivnog dejstva i metodi funkcionisanja. Apsolutni i ireverzibilni metod kontracepcije je sterilizacija, koja se može izvoditi i kod žena i kod muškaraca. Sve ostale vrste kontracepcije su reverzibilne i imaju različite prednosti, nedostatke i stepen uspešnosti.  

Vrlo često, koriste se barijerni kontraceptivi, odnosno, praktikuje se kontracepcija metodom prepreke. Ova metoda funkcioniše tako što mehanički sprečava da spermatozoidi stignu do jajne ćelije. U okviru ove kategorije najpopularniji su prezervativi (za žene ili muškarce), dok se dijafragme i cervikalne kape koriste u nešto manjem procentu. Glavne prednosti ove metode su to što su ovi kontraceptivi dostupni, prodaju se u svim apotekama, a ponekad se mogu dobiti i besplatno, mogu ih koristiti i muškarci i žene, laki su za upotrebu, relativno su finansijski dostupni i njihovo dejstvo je ograničeno samo na instancu korišćenja, to jest, ne utiče na buduću mogućnost začeća.

Posebna prednost barijernih kontraceptiva kao što su prezervativi, koje druge metode kontracepcije nemaju, je u tome što sprečavaju prenos seksualno prenosivih bolesti kao što je HIV/SIDA, pa se preporučuju za odnose sa partnerima čiji zdravstveni status nije poznat.

Hormonske metode kontracepcije su sve popularnije u našoj zemlji. One uključuju korišćenje kontracepcivnih pilula, flastera ili injekcija. Mehanizam ove metode bazira se na tome da se menjanjem hormonskog statusa žene sprečava sazrevanje i otpuštanje jajne ćelije (to jest, sprečava ovulacija). Glavna prednost ovih metoda je visoka efikasnost. Ova metoda može takođe pomoći u regulisanju simptoma koji nastaju kao posledica hormonskog disbalansa (kao što su, na primer, akne i neregularni ciklusi). Da biste pristupili ovoj metodi kontracepcije, neophodno je da se prvo konsultujete sa lekarom, koji će Vas posavetovati o najboljoj vrsti hormonske kontracepcije za Vas.

Za osobe koje u skorijoj budućnosti ne planiraju začeće, lekar može preporučiti dugoročnu reverzibilnu metodu kontracepcije. U nju ubrajamo spirale i implante. Ova metoda je odlična za prevenciju začeća zato što traje više godina, ne zahteva stalne posete lekaru ni kupovine novih proizvoda, reverzibilna je i efikasnost u prevenciji začeća je veća od 99%. 

Metoda kontracepcije koja se ne preporučuje zato što ima mali procenat uspešnosti je prekid odnosa, dok praćenje plodnih dana ima značajno različitu stopu uspeha od neuspešne do veoma uspešne, u zavisnosti od toga koliko se ispravno koristi, za šta je potrebna pravilna edukacija, pa se ne može preporučiti opštoj populaciji.

Kako odabrati pravu kontraceptivnu metodu?

Odabir prave kontraceptivne metode je visoko individualan i na njega utiče više faktora.

Efikasnost

Svaka kontraceptivna metoda se razlikuje po efikasnosti. Najefikasnije su dugoročne reverzibilne metode kontracepcije. Pravilna upotreba povećava efikasnost kontraceptivnih sredstava. Ne zaboravite da možete i kombinovati različite metode kontracepcije, na primer, uz korišćenje pilule možete koristiti i neku vrstu barijernog kontraceptiva, što takođe povećava efikasnost.

Individualno stanje organizma

Hormonski status, mogući neželjeni efekti, alergije i druga hronična stanja utiču na odabir optimalnog kontraceptivnog sredstva. 

Pogodnost i pristupačnost

Razmislite o tome koliko često Vam je potrebna kontracepcija (dnevno, mesečno ili ređe), kakva je priroda odnosa sa partnerom (dugoročan monogamni odnos, kratkoročan odnos sa ili bez poznavanja zdravstvenog statusa partnera, itd.), kao i o finansijskom aspektu kontraceptivnih sredstava, raspoloživom vremenu i pažnji koju možete posvetiti kontracepciji. 

Konsultacija sa lekarom Vam može pomoći da, uzimajući u obzir sve faktore od značaja, odaberete metodu koja najviše odgovara Vašim individualnim potrebama. 

Pregled kod ginekologa u Domu zdravlja Dedinje možete zakazati pozivom na broj telefona: 011 66 46 241.