Doktor Branko Đurđević, specijalista otorinolaringologije savetuje roditelje kako da preopoznaju bol u uhu, ali i kako da ga preduprede.

Kako da znate da Vaše dete boli uho?

Ako dete ume da pokaže ili kaže šta ga muči nije teško ustanoviti da ga boli uvo. Ali ako su u pitanju bebe, onda je situacija malo komplikovanija. Bebe su najčešće uznemirene, bude se uz vrisak, odbijaju hranu, često može da postoji samo dijareja ili povraćanje ili povišena temparatura.  Ipak, najčešće bolu u uhu prethodi pojačano curenje sekreta iz nosa.

Koji su najčešći uzroci bola u uhu?

Bol u uhu se može javiti iz nekoliko razloga. To su:

1. Akutno zapaljenje srednjeg uha (otitis media acuta)

2. Zapaljenje kože kanala spoljašnjeg uva (otitih

externa)

3. Povrede uha

Ostali uzroci bola u uhu: refleksan bol iz zubića, pritisak u srednjem uhu, refleksan bol iz grla..

Kako da sprečimo razvoj upale uha kod dece?

Najbolji vid prevencije razvoja upale uha kod dece, pored isključivanja faktora koji mogu da dovedu do čestih upala, jeste vakcinacija dece. Deca treba da budu redovno vakcinisana po kalendaru vakcinacije, a posebno vakcinom protiv najčešćih uzročnika ponavljanih zapaljenja uva kao što su Streptococcus pneumoniae, kojeg ima više serotipova, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis i Staphylococcus aureus.

Novija istraživanja pokazuju da je korisna i vakcina protiv gripa.

Kako možete pomoći detetu pre odlaska kod lekara?

Ako posumnjate da se kod deteta javio bol u uhu, do odlaska kod lekara, dajte mu lek protiv bolova (najčešće Brufen, Paracetamol, Eferalagan). Ono što morate da znate jeste da se deci mlađoj od 16 godina ne sme davati acetilsalicilna kiselina (Aspirin).

Još jedna od mogućnosti jeste da zagrejte uvo rukom, toplom krpom i smirite dete. Ako se sve dešava u toku noći, za početak smirite dete. Pokušajte da ga ne vodite noću kod lekara, jer to predstavlja veliki stres za dete, Vas i lekara. Nemojte sami da sipate nikakve kapi detetu u uvo, a posebno ne toplo ulje.

Kada je neophodno da odvedete dete kod lekara?

Ako se pojavi bilo kakav otok, crvenilo oko uha, curenje iz uha, jaka glavobolja, ako je dete previše uspavano i tromo, obavezno idite kod lekara.

Šta ako se upale uha često ponavljaju?

Deca koja idu vrtić, koja su izložena duvanskom dimu, imaju ekceme i alergije, uvećan treći krajnik, astmu ili imunološka oboljenja najčešće imaju ponavljane upale uha.

Ukoliko se kod Vašeg deteta upale uha često ponavljaju, obavezno odvedite dete na pregled kod otorinolaringologa. Lečenje u tom slučaju može da bude hirurško, operacija krajnika, trećeg krajnika ili ugradnja ventilacionih cevčica.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja otorinolaringološkim pregledom koji obuhvata pregled uha, grla i nosa. Laboratorijskim analizama kompletne krvne slike, leukocitarne formule, CRP-a, po potrebi i drugim biohemijskim i laboratorijskim analizama, dopunjava se dijagnostika i određuje najadekvatnija terapija za Vaše dete.

Nekad je, radi dopune dijagnoze, potrebno uzeti bris iz grla, nosa ili uha (ako postoji sekrecija). Ukoliko dete ima bol i dok traju zapaljenje i infekcija ne obavlja se timpanometrija. U slučaju da je uzrok bola povreda uva, provera sluha se obavlja audiometrijom.

Lečenje bola u uhu

U zavisnosti od opšteg stanja deteta, kliničkog nalaza, dužine trajanja simtoma, pridruženih oboljenja, mogućnosti dobre saradnje sa roditeljima, lečenje bola u uhu treba da bude individualno za svako dete.

Većina upala može da prođe spontano. U terapiji se koriste antibiolici, lekovi protiv bola i zapaljenja, kao i vazokonstriktorne kapi koje se sipaju u nos. Treba izbegavati kapanje bilo kakvih kapi u uši, osim ako to ne preporuči lekar specijalista.

Akutno zapaljenje srednjeg uha: Otitis media acuta

U slučaju akutnog zapaljenja srednjeg uha najčešći uzrok su virusi ili bakterije ili se radi o mešovitoj infekciji. Obično prethodi kijavica, pojačano curenje sekreta iz nosa, bol u ždrelu ili zapušen nos. Nekad zapaljenje uha prate i uvećane i/iIi bolne žlezde na vratu.

Simptomi akutnog zapaljenja srednjeg uha

Uz bol koji je izuzetno jak, prateći simptomi ponekad su povraćanje, proliv, glavobolja, povišena temparatura. Dogodi se iz uho krene sekret koji može biti sluzav, sluzavo-gnojav, a nekad i sa primesama krvi.

Upalu srednjeg uva može da prati osečaj vrtoglavice i oslabljenog sluha.

Zapaljenje kože kanala spoljašnjeg uha: otitis externa

Ovo oboljenje najčešće vidamo leti ili posle kupanja u bazenima. Radi se o infekciji kože spoljašnjeg uha i ušnog kanala. Uho je jako bolno na dodir i pomeranje, koža crvena, otečena i topIa. Mogu biti uvećane i bolne limfne žlezde na vratu, a bol se kreće prema vilici i vratu.

Povrede uha

Povrede uha najčešće mogu da nastanu mehaničkom traumom, padom, poljubcem ili udarcem u uho, stranim predmetima koje deca guraju u uši, štapićima za uši.

Pored bola i ponekad krvarenja iz uva, deca mogu da se žale na oslabljen sluh i zujanje u ušima.

Pregled kod doktora Branka Đurđevića, otorinolaringologa, u Domu zdravlja Dedinje možete zakazati pozivom na broj: 011 66 46 241.