Ako je tako, niste sami. Prema anketi koju je 2019. godine sproveo Philips, čak 67% ljudi prijavljuje neku vrstu smetnje u toku spavanja svake noći.

Zašto je kvalitetan san važan za zdravlje?

Pored zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti, kvalitetan san je neophodan da bi organizam optimalno funkcionisao. Opštepoznato je da kvalitetan i redovan san snižava nivo stresa, poboljšava koncentraciju i raspoloženje i daje energiju. Nedavna istraživanja pokazuju da njegove prednosti donose još mnogo benefita, uključujuči i snažniji imunitet, bolju kontrolu vrednosti šećera u krvi, smanjen rizik od srčanih oboljenja i od nagomilavanja prekomerne telesne mase. Dobar san omogućava opšti oporavak i revitalizaciju mišića, mozga i čitavog organizma. 

Šta je to apneja u spavanju (sleep apnea)?

Apneja je poremećaj u spavanju gde se disajni putevi u toku spavanja sužavaju, što je praćeno prekidima disanja u trajanju od nekoliko sekundi do više od jednog minuta. Apneju često prati hrkanje. Ovaj nedostatak kontinuiteta u disanju uzrokuje manjak kiseonika u mozgu i organizmu i loš kvalitet sna. Ukoliko se apneja ne leči, javljaju se simptomi poput umora u toku dana, povišenog krvog pritiska, aritmije, nervoze, problema sa pažnjom i koncentracijom. 

Kako da znate da imate apneju u spavanju?

Ukoliko se osećate umorno u toku dana, patite od jutarnjih glavobolja, imate isprekidan san ili vaši ukućani primećuju da glasno hrčete i borite se za vazduh dok spavate, moguće je da imate apneju u spavanju.  Ako imate ove simptome, potrebno je da se konsultujete sa lekarom. 

Dijagnoza najčešće zahteva monitoring u toku noći, uz nošenje aparata koji beleži da li dolazi do prestanka disanja u snu i koliko taj prestanak traje. Lekar vas može dalje uputiti ORL lekaru ako sumnja da se apneja javlja zato što postoji prepreka u grlu ili nosu, ili neurologu, ukoliko apneja potiče iz centralnog nervnog sistema. 

Koji su dalji koraci u lečenju?

Lečenje zavisi od težine stanja. Uklanjanjem uzroka apneje u spavanju dolazi i do povlačenja simptoma. Ukoliko postoji mehanička prepreka u grlu ili nosu, njenim uklanjanjem mogu se osloboditi disajni putevi. Apneja se ipak najčešće leči nošenjem uređaja koji uspostavlja adekvatan pritisak kroz disajne puteve i omogućava normalno disanje u toku spavanja (CPAP aparat). 

Lečenje u velikom procentu može poboljšati zdravlje i kvalitet života. Neki od simptoma se često preklapaju sa simptomima drugih poremećaja sna, pa, zato, ne postoji univerzalan pristup lečenja poremećaja u spavanju. Svaki slučaj treba posmatrati odvojeno i pružiti personalizovanu terapiju u skladu sa pažljivo postavljenom dijagnozom i individualnim potrebama. 

Pregled kod pulmologa u Domu zdravlja Dedinje možete zakazati pozivom na broj telefona: 011 66 46 241 ili 069 246 7153.